V petek 29. julija 2016 je Nova 24 TV poročala, da ZZB NOB Slovenije vabi mlade borce v mladinsko borčevsko organizacijo, ki naj bi se zavzemala za vrednote genocida, bratomora in diktature. Mlade pa je Nova24TV označila za nevedneže, ki si želijo »zlatih« časov, ko je bilo treba po kavbojke v Italijo.

Ne, ni povezave z jugoslovansko nostalgijo, kaj šele s formiranjem paravojaških formacij. Gre izključno za ustanavljanje mladinske organizacije v skladu s smernicami, ki jih predpisuje Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju (ZJIMS). V skladu z ZJIMS so ustanovljeni tudi taborniki, skavti in druge mladinske organizacije v Sloveniji. Podoben primer mladinske organizacije pa pozna tudi Planinska zveza Slovenije.

Ime Mladi borci za vrednote NOB Slovenije je komu morda dražljivo, vendar poudarja, da se v mladinsko organizacijo združujejo mladi ljudje, ki se zavzemajo za veljavo vrednot NOB tudi v današnjem času. To so vrednote (npr. svoboda, solidarnost, pogum, antifašizem …), ne samo borčevske organizacije, temveč sodobne družbe.

Mladi borci so torej mladinska organizacija civilne družbe, katere temeljni namen je spremljati družbenoekonomske razmere in položaj mladih v družbi, kritično presojati in si po načelih in vrednotah, ki so Slovence držale pokonci tudi v hudih časih, dejavno prizadevati za izboljšanje položaja mladih.

Navsezadnje se je potreba po ustanovitvi Mladih borcev pokazala tudi zaradi povečanja raznih oblik nestrpnosti in sovraštva, kot je denimo tovrstno poročanje Nove24TV. Zato bo glavno vodilo Mladih borcev prenos vrednot NOB na mlajše rodove, ki si želimo živeti v svobodi in miru.

Ljubljana, 2. 8. 2016

Predsednik
Mladinske komisije ZZB NOB Slovenije
Aljaž Verhovnik