Evropski poslanci iz vrst ELS o oddaji Intervju Možina-Dežman, 22. julija 2018

 

Odprto pismo Evropskim poslancem iz vrst ELS!

Jože Možina že nekaj časa na javni TV po svoje predeluje in prireja polpreteklo zgodovino. Kar si je privoščil z Jožetom Dežmanom, je preseglo vse meje.

Seveda ne želimo cenzurirati nobenega programa RTV, ne bomo pa dopustili širjenja lažne zgodovine  -»fake history«, še manj žaljenje tistih, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu.

Slovenski poslanci iz vrst ELS, kamor se prištevate, ste zapisali:

»RTV Slovenija je namreč po zakonu dolžna zagotavljati verodostojne in kakovostne informacije o vseh pomembnih političnih, zgodovinskih, socialnih ter ekonomskih dogodkih.«

Ravno zato gre. In če se res zavzemate, kot pravite, za »verodostojne in kakovostne informacije«, potem bi od vas pričakovali, da boste početje Možine in Dežmana odločno zavrnili in se uprli potvarjanju zgodovinskih dejstev.

Ni »leve« in »desne« resnice. Dejstva so taka, kot so, lahko pa jih seveda vsakdo razlaga po svoje. Vsak svinčnik lahko napiše svoje gledanje na dogodke, ki so se zgodili, lahko napiše tudi kolikor hoče neresnic. Toda ni radirke, ki bi lahko izbrisala  dejstva iz preteklost.

Dobro za vse nas je, če se tudi slovenski poslanci ELS postavite  v bran medijski svobodi, nikar pa z njo ne opravičujte širjenja laži in sovraštva, kar sta Možina in Dežman počela. Ne gre skupaj.

In za konec. Šli ste zelo daleč. Zapisali ste: »Spodaj podpisani poslanci bomo v primeru kršenja medijske svobode  (po vaši meri?) ukrepali na najvišjih instancah inštitucij Evropske unije.

Grozite vodstvu RTV? Grozite morda ZZB NOB?

Evropske inštitucije ne bodo zaznale, da v tem primeru zagovarjate kvizlinge, čeprav formalno obsojate vse tri totalitarizme. Mimogrede, resolucije, ki obsoja vse totalitarizme, državni zbor ni sprejel.

Smiselno bi se bilo vprašati, kaj evropske inštitucije mislijo o nacizmu, fašizmu in kvizlingih, ki jih Možina in Dežman poskušata oprati sramote sodelovanja v SS enotah.

Vprašajte pa se tudi, komu in čemu služijo Možinove oddaje. Odgovor ni zahteven.

Zdi se, da je res prišel čas, da se tudi evropske inštitucije in celotna skupina ELS seznanijo z dejanskim stanjem družbe v Sloveniji in kdo ste v resnici vi.

S spoštovanjem,

 

Tit Turnšek,

predsednik ZZB NOB Slovenije