V petek, 26. junija, je izšla 56. številka časopisa Svobodna beseda. Glasilo ZZB za vrednote NOB Slovenije smo tokrat natisnili v nakladi 12.500 izvodov.

V novi številki Svobodne besede je obila zanimivega branja. Zgodovinar Martin Premk v kolumni z naslovom Razdvojeni, razklani, razmesarjeni piše o potvarjanju zgodovine, o partizanskem boju in uporništvu, ki sta trn v peti »neideološki« vladi. Če se bo pljuvanje po lastni zgodovini in lastnemu narodu še nadaljevalo, bomo res nadaljevali pot v vedno večjo razdvojenost, razklanost, sovražnost in nestrpnost, dokler država ne bo do konca razmesarjena, je med drugim zapisal Premk. V drugi kolumni Maske demokracije pa Jože Poglajen piše o ustavi, o ljudski oblasti in volitvah. Ugotavlja, da ima demokracija najmanj dva obraza. Mi pa doživljamo tistega drugega, ki je bolj kot ne zgolj navidezna demokracija. V uvodniku tokrat predsednik ZZB piše o morebitnem koncertu Thompsona in je zgrožen nad odločitvijo notranjega ministrstva.

Bralce bi radi opozorili tudi na pohod mimo ključnih mejnikov iz NOB, ki ga pripravljamo ob 75. obletnici osvoboditve in zmage v drugi svetovni vojni, Maca Jogan piše v rubriki Aktualno o dveh aprilskih državnih praznikih, Cvetka Hedžet Tóth pa o razmišljanjih nekdanjega ministra za kulturo Andreja Capudra. Svobodna beseda tudi tokrat prinaša vrsto dogodkov v rubriki V sliki in besedi ter nagradno križanko in vabilo na otvoritev doprsnega kipa častnemu predsednik ZZB Janez Stanovniku. Seveda pa na prvi strani časopisa ne morete prezreti aktualne ilustracije Cirila Horjaka (na sliki).

Uredništvo Svobodne besede