Karel Destovnik – Kajuh ni bil pomemben za kulturno ministrstvo, ki je aprila letos z odločbo, ki jo je podpisal tedanji minister dr. Vasko Simoniti, odklonilo sofinanciranje Kajuhovega leta ob 100. obletnici rojstva borca, narodnega heroja in pesnika kot projekta, s katerim se je Svobodna beseda prijavila na razpis za medije. Tudi brez ministrovega razumevanja smo v Zvezi borcev Kajuhovo leto obeležili tako kot pritiče partizanskemu poetu slovenskega naroda.

  

Na območju ZZB NOB Ljubljana letos ni bilo niti ene spominske prireditve, na kateri ne bi slišali Kajuhove pesmi ali recitala. Za konec pa smo se odločili pripraviti prireditev, posvečeno samo pesnikovemu spominu in na ta način ohraniti njegovo poezijo kot živ spomin na osvobodilni boj slovenskega naroda. Na prireditvi, ki smo jo pripravili V Ljubljani smo v sredo, 12. oktobra,  podoživeli delček Kajuhove poezije v izvedbi dijakov Gimnazije Poljane in Urbana Pipana, ob besedah akademika in častnega meščana Ljubljane dr. Matjaža Kmecla smo obudili spomin na pesnika Kajuha kot osebnost in pomen njegove poezije za slovenski kulturni prostor. Svoj pečat je prireditvi dal Partizanski pevski zbor in ne nazadnje so za prijazen uvod poskrbeli učenci prvega razreda Osnovne šole Vodmat, še posebej s pesmijo Tomaža Habeta Domovina.

    

  

Je pa bila prireditev tudi priložnost, da je predsednik  ZZB za vrednote NOB Slovenije Marijan Križma županu Ljubljane – županu Mesta heroj Zoranu Jankoviću izročil najvišje priznanje slovenske borčevske organizacije »Listino Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije« za njegov osebni prispevek pri ohranjanju zgodovinske resnice o NOB, njenih vrednot ter njihovo uresničevanje v sedanjem času.

 
Ob tej priložnosti je Marjan Križman poudaril pomen prihajajočih predsedniških in lokalnih volitev, pa tudi odgovornost slehernega med nami, ko se bomo morali na referendumih, ki nas čakajo odločiti o naši prihodnosti na nekaterih področjih javnega življenja. Tudi Zoran Janković nas je v svoji zahvali spomnil na aktualna domača in mednarodna vprašanja. Posebej pa je poudaril, da je ponosen na to, da je župan Ljubljane – Mesta heroj in ob tem spet dejal, da v Ljubljani ne bo spomenikov v spomin na morebitne okupatorjeve dogodke in domačim izdajalcem.

Meta Verbič,
podpredsednica ZZB NOB Ljubljana
—————————————–
Foto: Iztok Pipan, TV Medvode