Aprila 2017 je Predsedstvo ZZB za vrednote NOB Slovenije protestiralo proti nameravanemu koncertu Marka Perkovića Thompsona, znanega po proustaških besedilih svojih pesmi. Protest ponavljamo in se obenem čudimo organom slovenske zakonodajne, izvršne ter sodne oblasti, da takšnega koncerta niso sposobni preprečiti.

“Kaj Marko Perković na svojih koncertih poveličuje:”

  • Ustaško nacionalistično gibanje (Ustaši), ki je s pomočjo Hitlerja in Mussolinija aprila 1941 ustanovilo marionetno državo z enim od najokrutnejših fašističnih režimov v drugi svetovni vojni.
  • Po oceni zgodovinarjev so ustaši pomorili okoli 300 tisoč ljudi, med njimi največ Srbov – 217 tisoč, Judov – okoli 30 tisoč in Romov – okoli 30 tisoč (Repe. Božo. 2015, S puško in knjigo, Narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda 1941-1945. Ljubljana: Cankarjeva založba, stran 46.).
  • NDH je sodelovala pri okupaciji slovenskega ozemlja. Z dovoljenjem Nemcev je zasedla Jesenice na Dolenjskem, Pobrežje, Novo vas pri Mokricah, Slovensko vas in del vasi Čedem pri Kostanjevici. V teh vaseh je bila Slovenščina prepovedana, blizu 400 Slovencev je bilo deportiranih v Jasenovac, 282 jih ni preživelo. Med njimi je bilo v Jesenovcu ubitih tudi 8 na Hrvaško izgnanih slovenskih duhovnikov mariborske škofije (Repe Božo, 2015, str. 49); šest v istem dnevu – 17. oktobra 1941 (Katoliška cerkev v Sloveniji – Uradna spletna stran Slovenske škofovske konference, 20. november 2017, Sveta maša za žrtve v taborišču Jasenovac).
  • Ustaške enote so v času druge svetovne vojne delovale tudi na drugem slovenskem ozemlju. Oborožene enote NDH so med Slovenci povzročile 823 žrtev (Troha Nevenka. 2014. Nasilje vojnih in povojnih dni. Ljubljana: Inštitut za novejšo zgodovino, stran 17). Značilen primer je bil požig vasi Planina s pobojem vaščanov ter poboj ranjencev osebja in zdravnika v partizanski bolnišnici na Prisjeki 18. septembra 1942 (Repe Božo, 2017, str. 50).

Pristojne organe Republike Slovenije ponovno pozivamo, da Marku Perkoviću ne dovolijo koncerta na slovenskih tleh.

 

Podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije
dr. France Križanič