Obvestilo za javnost

 

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije smo zgroženi nad izbrisom Dnevnika Anne Frank iz učnih programov slovenskih šol in najodločneje protestiramo proti temu dejanju.

Izbris tega svetovno znanega zgodovinskega dokumenta, ki opisuje tako delovanje kot bistvo nacizma, je tiho vračanje v mračno preteklost, na katero nas to delo opozarja. Nedopustno je, da se iz skupnega spomina naših otrok odstrani pričevanje o najtemnejšem obdobju ne samo slovenske, temveč tudi vse človeške zgodovine, ki se nikdar ne sme ponoviti. Predvsem se to ne sme zgoditi v času, ko odhajajo zadnje priče holokavsta in drugih grozot nacizma in ko se zgodovina vse bolj in bolj zanika in spreobrača. Mlade generacije bi morali prav zdaj še bolj seznanjati z vzroki za vzpon nacizma, nečlovečnostjo nacistične ideologije in vso zločinskostjo delovanja nacizma – tudi zato, ker se v sodobni slovenski in evropski družbi vse bolj razširjajo skrajno desničarske ideje, ki poudarjajo omejevanje človekovih svoboščin, nasilje in zatiranje, neenakost med ljudmi ali celo najhujše: večvrednost posameznih ljudi, narodov ali celo celotnih ras. Takšne mračne in zločinske vrednote je človeštvo enkrat že zavrnilo. Ne samo Slovenija, celotna Evropa in ves sodobni svet so zrasli na temeljih zmage protifašističnega zavezništva združenih narodov v boju proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Zakaj se je takrat ves svobodoljubni svet ne glede na razlike uprl temu človeškemu zlu in zakaj je bila takrat na kocki usoda celotnega človeštva, vsemu razvitemu in zavednemu človeštvu pojasnjuje prav Dnevnik Anne Frank.

Zato se ne moremo delati nevedne in se ne zavedati nevarnosti, da nam grozi vrnitev v prav takšne mračne čase, kot jih je Anna Frank opisovala v svojemu dnevniku, svetovno najbolj znanem zgodovinskem dokumentu o holokavstu, genocidu in zločinih nacizma. Zdaj pa po sramotnem mnenju ministrstva za šolstvo ne spada v temeljno in temeljito zgodovinsko izobrazbo naših otrok, kar nas dovolj glasno opozarja, kdo nam danes vlada in kam nas želi popeljati.

 

Marijan Križman
Predsednik ZZB NOB Slovenije