Ljubljana, 22. maj 2020 – Predstavnice ljubljanske podružnice Društva Dobrnič so na Kongresnem trgu v Ljubljani pri enem od treh spomenikov, posvečenih ženskim demonstracijam, sporočile, kako se bodo poklonile izjemnemu uporu žensk med drugo svetovno vojno. V petek, 29. maja, ob 18.45 tako vabijo na počastitev s polaganjem cvetja k spomeniku ženskim demonstracijam pred vladno palačo na vogalu Erjavčeve in Prešernove ceste v Ljubljani.

Pod geslom Dobimo se vsako sredo so pogumne Ljubljančanke leta 1943 proti italijanskim okupatorjem od 21. aprila do 12. maja in 21. junija organizirale več demonstracij, ki so bile vsakokrat bolj množične. Na ta način so želele ustaviti mučenje zapornikov in streljanje talcev ter iz zaporov rešiti matere in bolnike. To so bile edine ženske demonstracije v okupirani Evropi.

Pogum tedanjih upornic ni bil zaman in je lahko navdih za vse čase, tudi za sedanjost. Vsaka velika kriza je namreč žal tudi priložnost za oživljanje fašizma. Skoraj osem desetletij pozneje se s spoštovanjem spominjamo odločnih in vztrajnih žensk. To pa je hkrati priložnost, da pokažemo pripravljenost, da se bomo uprli slehernemu poskusu teptanja demokracije, enakosti državljank in državljanov in se, če bo treba, postavili po robu sedanji ali katerikoli drugi oblasti. Ljudstvu ni mogoče vzeti pravice do upora!

Društvo Dobrnič
Foto: Stanka Ritonja