Tudi letos smo imeli namen obiskati Kumrovec in se s položitvijo venca pokloniti maršalu Josipu Brozu Titu. To smo počeli do sedaj vsako leto 4. maja, letos pa nam je koronavirus onemogočil odhod v Kumrovec.

Spominsko srečanje 4. maja ima poseben pomen. To je dan, ko se spoštljivo spomnimo na našega nekdanjega vodjo naše skupne države. Prizadene nas, ko poslušamo, kako nekateri blatijo tovariša Tita, ko ga imenujejo celo za enega največjih zločincev v novejši zgodovini. Mi pa vemo, kdo je bil Tito: bil je eden najuspešnejših vojskovodij v drugi svetovni vojni, uspel je združiti jugoslovanske narode, imel je velik vpliv na industrijski in vsestranski razvoj nekdanje Jugoslavije, bil je velik borec za mir in sodelovanje med narodi.

Vence polagajo pred spomenik maršala Tita mnoge delegacije iz vseh nekdanjih republik. Iz Slovenije smo bili do sedaj prisotni z vencem člani Združenj borcev iz Sevnice, Krškega in Brežic, zadnja leta tudi predstavniki Zveze Združenj borcev Slovenije, lansko leto pa še eno Združenje s Koroškega.

Polaganje vencev poteka vsako leto zelo svečano. Ob 15.05 se oglasi sirena, nato sledi pozdrav predstavnika hrvaške borčevske organizacije. Najprej položi venec delegacije Saveza udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvaške, sledi polaganje venca Zveze združenj borcev Slovenije, nato pa še ostale delegacije; običajno jih je od 30 do 40.

Srečanje v Kumrovcu izkoristimo tudi za druženje z našimi prijatelji iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista  iz Samobora in predstavniki Saveza udruge antifašističkih boraca iz Zagreba.

Maršalu Titu se bomo vsekakor poklonili s polaganjem venca in to takoj, ko bodo dopuščale razmere.

ZB NOB Krško
Lojze Štih, predsednik

    

Kumrovec, 4.5.2019