Minulo soboto,21. avgusta 2021, so v Gorici pri Slivnici počastili spomin na ustanovitev Kozjanskega odreda, partizanske enote v naših krajih. Po šestih letih je prireditev znova potekala v prisotnosti najvišjih predstavnikov krovne borčevske organizacije.

Po himni v izvedbi kvinteta trobil orkestra Slovenske vojske in postroju praporščakov, je moderatorka Polonca Jazbinšek povzela rojstvo in pomen Kozjanskega odreda, nadalje pa je zbrane na zelenici za kulturnim domom pozdravil domači župan mag. Marko Diaci. Organizatorju, šentjurskemu odboru ZZB, je čestital, da je v koronskih časih uspelo pripraviti takšno srečanje in počastiti spomin na dogodke druge svetovne vojne: “Predvsem iz naslova vrednot, ki jih zveza borcev zagovarja in so danes na nek način odrinjene iz prvih vrst.” Diacijev dobjanski kolega Franc Leskovšek je spomnil, da sta občini Šentjur in Dobje – ko sta bili še eno – 18. avgust praznovali kot občinski praznik, v spomin na osvoboditev Planine pri Sevnici. “Veseli smo, da lahko danes v svobodnem času opazujemo, kako ti kraji napredujejo.” je še dodal.

  

Letošnje komemoracije se je udeležil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Marijan Križman. Uvodoma se je domačinom zahvalil za urejanje spominskih obeležij in jim polaskal z urejenostjo kraja: Prav tako je zahvalo podal županu Diaciju za ponovno postavitev spomenika, ki je do zdaj stal pred OŠ Franja Malgaja. Nadalje je Križman povzel dogajanje ob ustanovitvi Kozjanskega odreda. “Takrat so prisotni borci ustanovitev odreda pozdravili z velikim navdušenjem. Na dan ustanovitve je bilo oboroženih 80 borcev.” in nadaljeval “Od decembra 1943 do maja 1945 lahko rečemo, da so kozjanski borci obračunali z okupatorjem in njegovimi hlapci z istim uspehom kakor ostali borci širom Slovenije nekdanje Jugoslavije.”

   

Križman se je v svojem nagovoru dotaknil tudi aktualnosti “Naša vlada se slovenske zgodovine sramuje in jo potvarja. Na samo navedem poskus rehabilitacije morilca Rupnika, ki je bil prisoten na prisegi zvestobi SS.” “Domobranstvo je sramota slovenskega naroda. Že vladna stranka ravna popolnoma nasprotno in domobrance poskuša rehabilitirati s pomočjo katoliške cerkve, ki bi s tem dejanjem sprala svoj greh.”

V nadaljevanju so zbrani prisluhnili kulturnemu programu, v katerem so sodelovali Moški pevski zbor Planina pri Sevnici, učenci OŠ Slivnica pri Celju, glasbenik in igralec Darko Nikolovski ter folklorna skupina z Blagovne. Zveza je na tokratni komemoraciji podelila tudi dve plaketi, in sicer srebrno plaketo ZZB NOB, ki jo je prejela Osnovna šola Slivnica pri Celju, plaketo ZZB NOB pa praporščak Miro Gagič.

 

Vid Palčnik
foto: Jure Godler , sentjur.net