V soboto, 29. maja, je na lenaškem pokopališču potekala slovesnost ob odkritju obnovljenega spominskega obeležja v spomin na dogodek iz leta 1944, ko so gestapovci v Spodnjih Žerjavcih pobili tri partizane Konrada Škrofiča – Krušnika, Leopolda Bana in Antona Zemljiča. Obenem so obeležili tudi dan upora proti okopatorju 27. april in 9. maj dan zmage nad fašizmom, ker jih zaradi ukrepov prej ni bilo mogoče.

Spominsko obeležje na lenarškem pokopališču je bilo izdelano iz betona in dotrajano, zato so staro obeležje odstranili in Občina Lenart je poplačala stroške izdelave in postavitve novega obeležja, ki je bilo postavljeno oktobra lani. Izdelal ga je Methans Leopold. Obeležje je izdelano iz pohorskega granita, sam spomenik je rdeč, ki ponazarja krvavo nebo, avtor je posebej izpostavil rdečo zvezdo, ki jo obkrožil z zlato barvo. Ob spomeniku je obdelan kamen, ki predstavlja smreke in kot celota ponazarja NOB.

Zbrane je na slovesnosti pozdravil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Lenart Alojz Bezjak, ki se je zahvalil Občini Lenart in njenemu županu mag. Janezu Krambergerju za postavitev novega obeležja. Zahvalil se je Darku Perku in Esheru Hađiselimoviću za pospravilo starega spomenika.

“Poudariti moram, da se je občina na našo prošnjo lotila tudi obnove spomenika pred občino in se ob tej priložnosti zahvaljujem občini in županu,” je dejal predsednik Bezjak in bil kritičen do oblasti ter dodal: “Oblast nima nobenega posluha za NOB in zganja stihijo, kot so domobranci osvobodili Slovenijo.”

Župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger je v pozdravnem govoru poudaril, da v občini ne glede na to, da je v občinskem svetu šest političnih skupin, vedno soglasno podprejo takšne projekte in dodal:

“Naša naloga je, da se tega spominjamo in kritično razmišljamo o tem v času v katerem živimo. Cankar je zapisal, narod si bo pisal sodbo sam in zavedati se moramo, da si na volitvah pišemo sodbo sami. Naša dolžnost pa je, da s kritičnim razmišljanjem gledamo na te stvari.” in dodal, da smo v povojnem obdobju, v času revolucije, v naši občini izgubili več ljudi, kot v vojni in tudi pri teh stvareh je potrebno kritično rzazmišljati in delati v tej smeri, da do takšnih grozot ne bo več prihajalo.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil član predsedstva Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Šiftar, ki se je v govoru dotaknil aktualnih političnih razmer v državi in bil do njih kritičen.

“Pravijo, da bi se Evropa osvobila tudi brez boja Slovencev. Toda ali bi mogli imeti danes ponosno dvignjeno glavo, če bi se takrat potuhnili in preračunljivo tehtali, kam se bo obrnila vojna sreča, ali če bi kot narod stali na strani tistih, ki se jih je odrekla zgodovina?” ter citiral pokojnega škofa Vekoslava Grmiča, ko je dejal: “Odločitev za osvobodilni boj, za OF, je bilo etično dejanje, naj ga presojamo s katerega koli resnično humanega nazornega vidika.”

Obnovljeno spominsko obeležje so odkrili član predsedstva Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Šiftar, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Lenart Alojz Bezjak in župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger. Za kulturni progrma so poskrbeli pevci kulturno turističnega društva Selce, program je povezovala Marija Šauperl.

(Prispevek iz Ovtarjevih novic)