V soboto, 30. 10. 2021, smo s krajšo komemoracijo obeležili zaključek obnove spomenika NOB na Malem Slatniku in se ob dnevu spomina na mrtve poklonili padlim borcem in talcem, ki so žrtvovali svoje življenje v času II. svetovne vojne.

Spomenik se nahaja neposredno ob državni cesti Novo mesto–Šentjernej, ob odcepu za Veliki Slatnik, in je bil postavljen leta 1949. Na njem so zapisana imena 20 padlih partizanov in 19 ubitih talcev, domačinov, ki so žrtvovali svoje življenje za svobodo naše domovine v boju proti fašističnemu in nacističnemu okupatorju ter domačim izdajalcem.

 

Zob časa je spominsko obeležje že pošteno načel, zato smo v Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto z lastnimi sredstvi in s pomočjo donacij podjetij ter posameznikov spomenik obnovili in uredili. Zamenjane so bile dotrajane kamnite plošče, spomenik je bil temeljito očiščen, obnovljene so bile črke, odstranjene so bile že prerasle in neprimerne ciprese okoli spomenika, posajeno nizko grmičevje in urejena okolica.

V krajšem kulturnem programu, ki ga je vodila podpredsednica Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto Jožica Jožef Beg, so sodelovali praporščaki, člani spominske 1. novomeške partizanske čete, recitatorka Terezija Potočar Korošec in harmonikar Peter Moravec. Prisotne je pozdravil predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Mali Slatnik Ivan Hren, slavnostni trak pa je prerezal predsednik sveta krajevne skupnosti Mali Slatnik Marko Mikec. Predsednik ZB za vrednote NOB Novo mesto je v svojem govoru izpostavil, da je ohranjanje in vzdrževanje spominskih obeležij NOB (v MONM je takšnih obeležij 106) v današnjem času še posebej pomembno, da se ohranita spomin in védenje o dogodkih pred osemdesetimi leti, saj je še živečih prič tistega časa čedalje manj, poskusi potvarjanja in spreminjanja zgodovinskih dejstev pa čedalje močnejši. Cvetje k spomeniku sta položila predsednik KO ZB za vrednote NOB Mali Slatnik Ivan Hren in predsednik ZB za vrednote NOB Novo mesto Dušan Černe. Po končani slovesnosti je bilo organizirano krajše tovariško druženje s pogostitvijo prisotnih članov KO ZB in krajanov KS Mali Slatnik.

Za Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto mag. Dušan Černe
Fotografije: Darko Pucelj