Pugled, 15. 12. 2020 – Okupator dolgo ni vedel, da na Pugledu prezimuje II. Štajerski bataljon. Italijanski okupator je  8. 3. 1942 prvič prišel v vas Podlipoglav, kjer je požigal hleve in gospodarska poslopja vse z namenom, da bi preprečil oskrbo partizanov, ki so jo v opremi in hrani zagotavljali vaščani Podlipoglava in bližnjih vasi – Sadinja vas, Sostro, Zadvor, Dobrunje.

Napad na Pugled je okupator izvedel 23.3. 1942 in z ogromno pomočjo  z vseh strani napadel  LL Štajerski bataljon. Vendar napad italijanskega okupatorja ni uspel, imel je  šest mrtvih in šest ranjenih. Padli so štirje partizanski borci, med njimi je bil Polde Mazovec iz Kašlja in trije borci iz Ljubljane.

Po boju na Pugledu se je II. Štajerski bataljon 24. 3. 1942 čez hribe in mimo Šmarja in Grosuplja na Dolenjsko.
Naslednje jutro 24. 3. 1942 je okoli 3000 Italijanov navalilo na Pugled, kjer so ga obstreljevali s topovi in minometi, ter ga nato v jurišu “zavzeli”. Toda tokrat so se bojevale le s sencami in prividi. Partizani so bili namreč že daleč od Pugleda.
Italijani so se močno maščevali za poraz na Pugledu. Dne 24. in 25. 3. 1942 so vnovič pridrveli v vas Podlipoglav ter požgali  enajst domačij z vsemi gospodarskimi poslopji vred. Nečloveško so se znesli tudi nad vaščani Podlipoglava, jih mnogo zverinsko pobili in izropali domove.

   

Branka Kastelic,
predsednica ZB NOB Ljubljana Moste-Polje