Ajdovščina, 30. oktober – Združenje borcev NOB Ajdovščina – Vipava je v dneh pred prazničnim dnevom spomina na mrtve k Spomeniku upora primorskega ljudstva na Cesti 5. maja položilo venec.
Letos zelo intimno, brez tradicionalne javne prireditve. Delegacija Združenja borcev NOB Ajdovščina – Vipava je v dneh pred 1. novembrom tradicionalno položila veneck Spomeniku upora primorskega ljudstva na Cesti 5. maja.

Letos brez glasbe, nagovorov in obiskovalcev, kot velevajo ukrepi za preprečevanje širjenja korona virusa. Predsednik Združenja borcev NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak pa je pripravil kratek spominski zapis: »Čas vojne se nezadržno odmika. Pravih, avtentičnih borcev, partizanov, ki so doži-veli in preživeli izkušnje druge svetovne je žal vse manj in manj.

Prav tako tisti in mi, ki smo sklenili, da bomo zagovarjali vrednote, za katere so se borili naši dedje in starši, postajamo vse starejši.
Žal je opa-ziti, da mlajše generacije, mladine, razen posameznih izjem, vse to skupaj ne zanima preveč.

Primorci bi morali ostati ponosni na ljudski odpor, na svoje partizanske borce in aktiviste ter na vse prebivalstvo, ki nam je dajalo veliko podporo v borbi do končne zmage.

Ko se bomo v teh dneh spominjali svojih pokojnih, staršev in sorodnikov, si vzemimo še nekaj časa in ga posvetimo mislim na vse padle, ki so za našo svobodo darovali življenja ali pa so jim bila ta odvzeta.

 

Spomenik v Ajdovščini

 

Hvaležni bomo vsakomur, ki se bo ustavil ob spomenikih padlih borcev ter žrtvam nacifašizma, bo tam za trenutek obstal in se spomnil nanje.
Kiparka Milena Lah je Spomenik upora primorskega ljudstva v kamnu in bronu izdelala leta 1954, v času, ko je zaključila podiplomski študij. Lahova je otroštvo in del mladosti preživela v Vipavskem Križu, od koder se je družina zaradi naraščajočega fašizma na Primorskem izselila najprej v Maribor,nato pa v Zagreb, kjer je umetnica živela in leta 2003 umrla.

    

Spomenik padlim v Otlici                                      Spomenik na Predmeji                       Grobnica na Predmeji

Božo Novak,
predsednik ZB NOB Ajdovščina-Vipava