V Žireh 23. oktobra praznujemo Dan spomina, praznik, s katerim se obeleži dan, ko je Nemška vojska morala zapustiti Žiri. Na žalost letos prireditve ob tem, nekdaj občinskem, prazniku ni bilo.

Širjenje virusa in same bolezni je nepredvidljivo, kar potrjujejo rezultati zadnjih testiranj in posledično sprejemanje vse bolj strogih ukrepov. Zaradi tega se je krajevni odbor ZB NOB Žiri odločil, da prireditve Dan spomina, načrtovane za 24. 10. 2020 ne organizira.

Res nam je zelo žal, da je do takšne odločitve moralo priti, vendar je zdravje nas vseh pomembnejše.

Prireditev sama je ena redkih priložnosti za srečanje članstva ZB NOB Žiri in regije, predstavnikov sorodnih organizaciji in tudi simpatizerjev in podpornikov negovanja tradicije NOB. Običajno smo se ob tej priložnosti, s kulturnim programom ter nagovorom znane osebe, spomnili dogajanj leta 1943, ko je bila Nemška vojska prisiljena zapustiti Žiri in se ozrli tudi na aktualna dogajanja ne samo v Žireh, pač pa tudi v regiji in Sloveniji na sploh.

Obiskali so nas tudi prijatelji iz Velikega polja, s katerimi smo počastili spomin na njihovo rojakinjo, herojinjo Mihaelo Škapin – Drino, padlo v bližji okolici 15. 11. 1943.

Kljub odpovedi prireditve ob Dnevu spomina, pa je krajevna organizacija ZB NOB spomin na dogodke 23. oktobra 1943 obeležila z obiskom trinajstih pomnikov NOB na Žirovskem in polaganjem  simboličnih cvetličnih aranžmajev. Na sam dan praznika je delegacija krajevnega odbora obiskala spominska obeležja pr’ Merlak na Žirovskem vrhu, na Pretovču, pri tovarni Alpina, Dobračevi, na Selu ter pri Osnovni šoli.

     

Oddaja Aktualno na radiu Sora je bila 23. 10. posvečena Dnevu spomina. Vršilec dolžnosti predsednika KO ZB NOB Žiri se je v z voditeljico Jano Jenko pogovarjal o dogodkih izpred 77 let, pomenu praznika Dan spomina za Žiri ter povezovalni vlogi gojitve spomina na čase NOB ter sporočilu praznika kot je ta.

Z uredništvom Gorenjskega glasu se dogovarjamo o načinu in obsegu obeležitve našega praznika v nekaterih od njihovih edicij.

Menimo, da smo praznik dostojno proslavili, kljub temu, da nam je »korona« postavila kar nekaj ovir.

 

v.d. predsednika KO ZB NOB Žiri
Ivan Albreht