Simbolična proslava

Združenje borcev za vrednote NOB Brežice je v mesecu maju 2020 planiralo veliko prireditev ob 75 – letnici osvoboditve mesta Brežice od nemškega okupatorja in konca 2. svetovne vojne, ki je bil največji oboroženi spopad v zgodovini človeštva.

Vojna je trajala štiri leta (1941-1945) in je na Slovenskem povzročila veliko gorja, še posebej civilnem prebivalstvu, saj je skušal okupator fizično uničiti slovenski narod. Moški, ki bi ostali živi, bi bili najverjetneje suženjski delavci v tovarnah orožja, ženske pa delavke na poljih, kjer bi se vsi izčrpali do smrti. Zato je bil oboroženi odpor proti njemu v letih 1941 do 1945 slovenska nacionalna nuja. Ukrepi, s katerimi je nacistična oblast hotela uničiti vse, kar je bilo slovensko, so ustvarili stanje, ki je omogočalo sodelovanje slovenskih rodoljubov raznih političnih in svetovnonazorskih usmeritev v boju proti okupatorju. Boj za domovino in svobodo kot vrednoto vseh vrednot, nas je zapisal v zgodovino kot narod upornikov in kot narod zmagovalcev.

 

V Sloveniji imajo nekateri že dlje časa težave z izgubo slovenskega zgodovinskega spomina. Da se stanje ne bi poslabšalo, smo se v Združenju borcev za vrednote NOB Brežice odločili, kljub pandemiji novega korona virusa COVID–19, za drugačen pristop. Zaradi izrednih razmer in posledičnih ukrepov, ki ne omogočajo izvedb javnih prireditev, smo na predlog podpredsednika organizacije dr. Tomaža Teropšiča izvedli simbolično proslavo pri spomeniku osvoboditeljem Brežic na brežiškem pokopališču. Delegacija v sestavi dr. Tomaž Teropšič, Breda Kuplenik Videnič in Tone Bruderman so položil venec h spomeniku, nato pa je vojni in vojaški zgodovinar dr. Tomaž Teropšič izvedel simbolično uro zgodovine. Dejal je, da padli za svobodo, niso umrli zaman. In živeli bodo tako dolgo, dokler bomo ohranjali spomin nanje. V nadaljevanju pa še, da smo prireditev izvedli natanko petinsedemdeset let kasneje. Dne 10. maja 1945 ob 14.30 so zmagovite partizanske enote osvobodile mesto Brežice. Tistih nekaj Slovencev, ki so bili v mestu, so z veseljem pozdravili osvoboditelje in jim nudili, kar je bilo v njihovi moči. In lepa slovenska beseda se je znova, brez strahu, slišala na ulicah mesta.

In tudi drugače je bila organizacija ZB Brežice v začetku leta aktivna. Uspelo nam je restavrirati spomenika v Krški vasi in na železniški postaji v Brežicah. V načrtu pa imamo restavriranje še kakšnega in postavitev štirih informativnih tabel v treh jezikih.

Dr. Tomaž Teropšič,
podpredsednik ZB NOB Brežice
—————————————
Foto: Meho Tokić