Čeprav je minilo že 82 let odkar so sovražni okupatorji požgali vas Rašico, se te tragedije še vedno z žalostjo spominjamo. Z namenom ohranjanja spomina na to polpreteklo zgodovino sta  ZB za vrednote NOB Črnuče in MOL ČS Črnuče 16. 9. 2023  organizirala že 7. tradicionalni pohod na Rašico.

Udeleženci so se v Parku herojev pri OŠ Maks Pečar pričeli zbirati že okoli 7.ure. Zbralo se je 105 pohodnikov, katerim se je pridružilo še 70 učencev OŠ s šestimi mentorji.

Kakor vsako leto, je bil pohod načrtovan po dveh poteh. Težja pot je potekala od Parka herojev po grebenu do spomenika Ceneta Štuparja, dalje do turistične kmetije Blaž, nato do stolpa pri Domu Rašiške čete. Končni cilj je bil pri gostilni Pri Španu na Rašici. Druga lažja pot je bila po Sračji dolini do vasi Rašica.

Učenci OŠ so se prav tako odpravili na pohod po Sračji dolini in se povzpeli do spomenika Ceneta Štuparja, kjer jim je mentor obširno predstavil takratne zgodovinske dogodke in pomen tega pohoda.

Po prehojeni poti smo se vsi pohodniki zbrali pri gostilni Pri Španu, kjer je sledil kulturni program. Vodil ga je izvrstni moderator Aleksander Kocić.  MePZ KUD »Svoboda« Črnuče pod vodstvom Marka Tirana je s pesmijo »Hej brigade«  otvoril prireditev. Nato je prisotne nagovoril predsednik ZB Črnuče tov. Rudi Vavpotič s kratkim povzetkom polpretekle zgodovine in pomena spominskega pohoda ter vsem udeležencem zaželel udeležbo tudi naslednje leto.

Članici ZB NOB Črnuče sta recitirali pesmi Karla Destovnika Kajuha, učenci OŠ pa so poleg recitacij izvedli tudi glasbeno točko.

Slavnostna govornica mag. Petra Culetto je kratko opisala dogodke, ki so se zgodili usodnega septembra leta 1941 na Rašici in poudarila, da s tem pohodom gojimo in ohranjamo skupne vrednote domoljubja, tovarištva, enakopravnosti, solidarnosti in poštenja.

Pred koncem  prireditve sta predsednik ZB Črnuče Rudi Vavpotič in podpredsednik MO Socialnih demokratov Ljubljana Matjaž Špat podelila priznanje ZB Črnuče članu Zvonku Keržanu in predsedniku ZB Center Mihi Grobelniku kipec »Utrujeni partizan« za dobro sodelovanje, požrtvovalno delo v ZB, predano in uspešno utrjevanje zgodovinske resnice ter ohranjanje kulturne dediščine NOB.

Kulturni program je z dvema pesmima zaključil MePZ  KUD »Svoboda« Črnuče in s tem dopolnil celotno prireditev.

ZB NOB Črnuče
Marija Plazar